Wat is sushi en waar komt het vandaan

Sushi vindt zijn oorsprong in zuidoost Azie waar men in het begin van onze jaartelling vis conserveerden door het te laten fermenteren met rijst. Deze conserveringsmethode spreidde zich over de rest van Azie uit, uiteindelijk werd deze methode ook toegepast in Japan.
Begin 1600 begon met daar de rijst mee te eten wanneer de vis nog niet volledig gefermenteerd was. De rijst had door het fermentatieproces een zurige smaak gekregen.
Toen steeds meer Japanners zich verse vis konden veroorloven (toen meer mensen het konden betalen) wilde men deze vis eten met gezuurde rijst. Omdat er geen fermentatieproces op gang was gebracht ging men de zure smaak kunstmatig toevoegen aan de rijst door er rijstazijn doorheen te mengen.

Aan het begin van de 19e eeuw is men in Tokio gestart met het maken van sushi door aan de gezuurde rijst naast verse vis ook ander ingrediënten toe te voegen zoals zeewier, groenten, omelet etc. Het geheel werd als klein sierlijk hapje gepresenteerd.

Aan het begin van de 20e eeuw spreidde deze sushi zich uit over de rest van Japan en in de tweede helft van de 20e eeuw vond sushi zijn weg naar de rest van de wereld.

De basis van sushi is dus rijst, en niet vis zoals men vaak denkt.
Vis is een toevoeging net zoals groenten, zeewier, omelet, vlees etc.
 
Welke soorten sushi zijn er
Sushi is er in vele soorten waarbij de rijst het ingrediënt is dat altijd terugkomt.

De meest bekende soorten sushi zijn:
 
Maki
Informatie over hosomaki vind je op Sushitotaal.nl

Informatie over futomaki vind je op Sushitotaal.nl

Informatie over uramaki vind je op Sushitotaal.nl
Dit is een van de meest bekende soorten sushi. De maki wordt gemaakt door rijst en tenminste 1 ander ingrediënt op een blad van zeewier (nori) te leggen en met behulp van een sushimatje (makisu) stijf op te rollen.
Een dunne rol met 1 ingrediënt wordt een hosomaki genoemd. Een dikkere rol met meerdere ingrediënten wordt een futomaki genoemd.
Een maki waarbij de rijst aan de buitenkant zit en de nori met daarin de ingrediënten aan de binnenkant wordt een uramaki genoemd.
De meest bekende uramaki is de California roll die, zoals de naam al doet vermoeden, 'ontworpen' is voor de Amerikaanse markt. Het verhaal gaat dat de Amerikanen het niet prettig vonden om het zeewierblad te zien, daarom heeft men de rijst aan de buitenkant gedaan.
Leer hier hoe u een hosomaki maakt
Leer hier hoe u een futomaki maakt
Leer hier hoe u een uramaki maakt
Temaki
Informatie over temaki vind je op Sushitotaal.nl De temaki is een afwijkende rol. Deze maki wordt ook wel een handrol genoemd. De temaki wordt gevormd door een stuk nori in de hand te houden, daarop een aantal ingrediënten te leggen en het geheel te draaien tot een klein puntzakje.
Leer hier hoe u een temaki maakt
Nigiri
Informatie over nigiri vind je op Sushitotaal.nl Nigiri is een langwerpig bolletje rijst wat gevormd wordt met de handen. Op het bolletje rijst wordt een stukje verse vis, omelet of een ander ingrediënt gelegd. Als het ingrediënt glad is dan wordt er een klein reepje nori om de nigiri heen gewikkeld.
Leer hier hoe u een nigiri maakt
Gunkan
Informatie over gunkan vind je op Susitotaal.nl De gunkan is een soort nigiri en wordt ook wel slagschip genoemd. De gunkan wordt gevorm door het bolletje rijst te omwikkelen met een stukje nori wat een klein stukje boven de rijst uitsteekt. het uitstekende stukje wordt gevuld met bijvoorbeeld visseneitjes.
Leer hier hoe u een gunkan maakt
Chirashi
Informatie over chirashi vind je op Sushitotaal.nl Chirasi is een totaal afwijkende soort sushi. Deze wordt gevormd door rijst in een kom te doen en daar gekookte en/of ongekookte ingrediënten bovenop te leggen of doorheen te mengen. Vis en groenten worden meestal bovenop gelegd.
Leer hier hoe u chirashi maakt
 
Verse vis
De vraag die door velen gesteld wordt is waar je het beste verse vis kunt halen. Naar onze mening  kunt u het beste verse vis halen bij een goede viswinkel en niet bij een supermarkt. Hoewel de vis in de supermarkt er soms erg aantrekkelijk uitziet is de vis meestal niet vers genoeg voor sushi of sashimi.

Verse vis herken je aan de geur, een verse vis ruikt namelijk niet.
Zodra een stuk vis naar vis ruikt dan is het in principe niet meer vers genoeg voor de sashimi of de sushi. Dit klinkt wellicht vreemd maar u zult het verschil merken als u vis koopt die niet naar vis ruikt. Verse vis is nagenoeg reukloos, u mag wel een ziltige lucht ruiken, dit is geen probleem.
Let op: vis die net uit de koeling komt heeft van zichzelf al minder geur, laat u hierdoor niet van de wijs brengen.
Een goede vishandel heeft altijd extra vis in de koeling liggen, vraag uw vishandel dan ook om vis uit de koeling te halen en geef aan waarvoor u het wilt gebruiken.
Vis die een dag in de vitrine heeft gelegen is in principe niet vers genoeg meer voor sashimi en sushi.
Voor de duidelijkheid: deze vis is nog vers genoeg en uitermate geschikt voor bereiding in gerechten waarvoor de vis gegaard wordt (bakken, grillen, etc)

Koopt u een 'complete' vis (in plaats van gefileerde vis) kijk dan naar de ogen en de kieuwen. De ogen moeten helder zijn en mogen niet grauw, troebel of uitgedroogd zijn. De kieuwen moeten een mooie rode kleur hebben en mogen niet roze of grauw zijn.
 
Tips voor het presenteren van sushi
Een van de belangrijkste onderdelen van de Japanse keuken is de presentatie. Sushi is kunst op zich en de presentatie mag niets afdoen aan het geheel.
Voor het presenteren van het resultaat van uw werk kunt u gebruik maken van de traditionele Geta, dit is een serveerplank van bamboe. 
De traditionele Geta - www.sushitotaal.nl


Heeft u liever porselein op tafel bekijk dan de mogelijkheden die wij  bieden in onze webshop. U vindt het serviesgoed in de categorie 'Op de eettafel'

Sushi servies - www.sushitotaal.nl  

We tonen in onze webshop een beperkt assortiment serviesgoed, we zijn in de gelegenheid om u te bedienen vanuit het assortiment van de importeur. Omdat servies sterk afhankelijk is van smaak hebben wij ervoor gekozen om niet het gehele assortiment van de importeur op te nemen in ons eigen assortiment. Heeft u specifieke wensen, laat het ons dan weten en wij kijken graag met u naar de mogelijkheden.
 
Wij maken gebruik van cookies om deze website goed te laten werken en voor analytische doeleinden. Lees meer hierover in onze privacyverklaring
Sushitotaal.nl
Sushi maken
Populair
Volg ons


Al op deze website getoonde prijzen zijn inclusief BTW | copyright (c) Sushitotaal.nl | tel 0318-210106