Sushirijst maken

Photo
Sushi chefs doen er jaren over om een perfecte rijst te koken, dit geeft al aan dat het niet eenvoudig is. Laat u hier echter niet door ontmoedigen!
U zult een keer moeten beginnen en u zult al snel een eigen methode ontwikkelen waarbij u een rijst maakt die uitstekend geschikt is voor het maken van sushi. Dit zal sneller gaan dan u zult vermoeden. Hieronder staat een methode beschreven voor het maken van een perfecte sushirijst.  
Sushirijst heeft een korte ronde korrel die tijdens het gehele bereidingsproces heel dient te blijven. Doe daarom voorzichtig met de rijst en gebruik de juiste materialen zoals een hangiri en een rijstspatel (Shamoji)
Onderaan deze beschrijving vindt u een video waarin het koken van rijst gedemonstreerd wordt volgens de hier beschreven methode.
 
Ingrediënten:
  • Rijst
  • Rijstazijn
  • Suiker en zout
  • Optioneel: Kombu (gedroogd zeewier)
  • Optioneel: Mirin (zoete rijstwijn)
Keukenbenodigdheden:
  • Kop of mok (voor de maat)
  • 1 pan of rijstkoker voor het koken van de rijst
  • 1 steelpan voor het maken van het azijnmengsel
  • Waskom en zeef
  • Houten rijstspatel  (shamoji)
  • Hangiri
  • Kookwekker
 
Werkwijze, voor 2 a 3 personen:
  1. Meet 2 koppen rijst af en doe deze in de waskom
  2. Was de rijst in koud water totdat het water een melkachtige kleur heeft gekregen.
  3. Giet al het water uit de kom, doe dit door de zeef heen zodat rijst die uit de kom valt niet in de afvoer verdwijnt.
  4. De de uitgelekte rijst in de pan en giet er koud water bij totdat er ongeveer 1 cm water boven de rijst staat
  5. Plaats de deksel op de pan en laat de rijst 30 minuten weken
  6. Doe na 30 minuten de rijst weer in de zeef en spoel weer tot het water helder is
  7. Giet de gewassen rijst terug in de pan en giet hier 2,25 kop koud water bij, doe de deksel op de pan.
LET OP: de deksel mag tijdens de volgende stappen niet van de pan gehaald worden!
  1. Zet de pan op het fornuis (of kookplaat) en begin met het koken van de rijst. Doe dit op hoog vuur (hoge stand kookplaat) totdat de rijst kookt. U kunt dit zien doordat er belletjes door de ontluchtingsgaatjes of onder de deksel vandaan komen
  2. Zet het vuur vervolgens op de laagste stand en zet de kookwekker op 20 minuten
  3. Controleer na 20 minuten of het water uit de pan verdampt/opgenomen is, hiervoor mag de deksel opgetild worden. Als er nog water in de pan zit laat de rijst dan nog enkele minuten koken. Als het water uit de pan verdwenen is zet het vuur dan uit en laat de rijst met de deksel op de pan nog 15 minuten nastomen (zie stap 10 voor handelingen tijdens deze 15 minuten). doe een droge theedoek onder de deksel zodat de stoom opgenomen wordt.
  4. Terwijl de rijst nastoomt kan het azijnmengsel gemaakt worden
  1. Doe een halve kop rijstazijn in een steelpannetje en voeg hier 2 theelepels zout en een kwart kop suiker aan toe. U kunt de suiker ook (deels) vervangen door een scheutje Mirin. 
  2. Optioneel kunt u een stukje kombu in de pan doen voor de smaak.
  3. Zet het pannetje op laag vuur en blijf tijdens het verhitten roeren totdat alle suiker en zout opgelost is. Het mengsel mag niet koken.
  4. Als alles opgelost is zet u het vuur uit en laat u het mengsel iets afkoelen. Verwijder de kombu pas op het moment dat u het mengsel gaat toevoegen aan de rijst.
  1. Als de rijst 15 minuten gestaan heeft dan doet u de rijst in de hangiri. Spreid de rijst voorzichtig met de houten rijstspatel uit zodat het af kan koelen. Pas op met scheppen, de rijstkorrels mogen niet beschadigen.
  2. Voeg vervolgens het azijnmengsel toe. Doe dit door het mengsel over de spatel te gieten zodat u het mengsel ‘uitwaaiert’ over de rijst. Schep de rijst voorzichtig om zodat het mengsel goed verdeeld wordt.
  3. Laat het geheel afkoelen, schep om de zoveel tijd de rijst voorzichtig om. Om het afkoelproces te versnellen, en om een mooie glans op de korrel te krijgen, koelt u de rijst door gebruik te maken van een waaier. Heeft u geen waaier dan werkt een stukje karton ook prima.
  4. De rijst is klaar voor gebruik als deze op kamertemperatuur is. Verwerk de rijst direct. Lukt dit niet, dek de rijst dan af met een vochtige theedoek en verwerk de rijst zo snel mogelijk.
Voor stap 6,7,8 en 9 kunt u ook gebruik maken van een rijstkoker. 
Doe de rijst in de binnenpan van de rijstkoker en voeg 2 koppen water toe.
Zet de rijstkoker aan, deze slaat automatisch af wanneer de rijst gaat is. Haal de binnenpan uit het apparaat en laat deze 15 minuten staan met een theedoek onder de deksel.
 


Klik hier om deze beschrijving te downloaden.
Klik hier om de beschrijving voor de rijstkoker te downloaden

<< Terug naar pagina 'Hoe maak je sushi'
 

Producten bij deze beschrijving

Foto Omschrijving Prijs
Hangiri--(sushi-oke)-30-CM Hangiri (sushi oke) - 30 CM
Een hangiri (sushi oke) is de traditionele houten schaal waarin het azijnmengsel toegevoegd wordt aan de rijst en waarin het geheel vervolgens afkoelt.
Klik hier voor meer informatie
32,95
Per stuk
Aantal:
Hangiri--(sushi-oke)-33-CM Hangiri (sushi oke) - 33 CM
Een hangiri (sushi oke) is de traditionele houten schaal waarin het azijnmengsel toegevoegd wordt aan de rijst en waarin het geheel vervolgens afkoelt.
Klik hier voor meer informatie
38,95
Per stuk
Aantal:
Hangiri--(sushi-oke)-36-CM Hangiri (sushi oke) - 36 CM
Een hangiri (sushi oke) is de traditionele houten schaal waarin het azijnmengsel toegevoegd wordt aan de rijst en waarin het geheel vervolgens afkoelt.
Klik hier voor meer informatie
44,95
Per stuk
Aantal:
Houten-rijstspatel-(Shamoji)-20-CM Houten rijstspatel (Shamoji) - 20 CM
Deze rijstspatel kunt u gebruiken om het azijnmengsel door de rijst heen te mengen.
Klik hier voor meer informatie
1,95
Per stuk
Aantal:
Japanse-kookwijn-(Mirin)-500ML Japanse kookwijn (Mirin) 500ML
Japanse kookwijn wordt veelvuldig gebruikt in de Japanse keuken in dressings, marinades en uiteraard bij de sushi.
Klik hier voor meer informatie
5,25
Per stuk
Aantal:
Kiridashi-kombu-45-gram Kiridashi kombu 45 gram
Kombu is gedroogd zeewier. De kombu kan toegevoegd worden aan het azijnmengsel voor extra lekkere sushi rijst.
Klik hier voor meer informatie
4,25
Per stuk
Aantal:
Rijst-azijn-(Junkome-Su)-500ML Rijst azijn (Junkome Su) 500ML
Rijstazijn (Junkome Su) met een heerlijk friszure smaak, perfect om de gekookte rijst op smaak te brengen.
Klik hier voor meer informatie
5,50
Per stuk
Aantal:
Rijst waskom - Sushitotaal.nl Rijst waskom
Kom voor het wassen van sushirijst
Klik hier voor meer informatie
9,95
6,95
Per stuk
Aantal:
Sushichef sushirijst 1 kilo - sushitotaal.nl Sushirijst 1KG
Sushirijst van het merk Sushi chef. Deze mooie sushirijst met korte korrel is ideaal voor het maken van goed plakkende sushirijst.
Klik hier voor meer informatie
2,95
Per stuk
Aantal:
Zeef-RVS-20CM Zeef RVS 20CM
Deze zeef van RVS is een ideaal hulpmiddel om uw sushirijst in te wassen.
Klik hier voor meer informatie
4,95
Per stuk
Aantal:
Sushitotaal.nl
Sushi maken
Populair
Volg ons






Al op deze website getoonde prijzen zijn inclusief BTW | copyright (c) Sushitotaal.nl | tel 0318-210106