OPHEFFINGSUITVERKOOP - 25% KORTING - Lees verder....

  Inloggen
Winkelwagen 0

Winkelwagen

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

Verlanglijstje 0
  Gratis levering vanaf 70,- in NL  |   1-3 werkdagen levertijd
Foto
Sushirijst heeft een korte ronde korrel die tijdens het gehele bereidingsproces heel moet blijven. Doe daarom voorzichtig met de rijst en gebruik de juiste materialen zoals een hangiri en een rijstspatel (Shamoji).
 

Ingrediënten voor het bereiden van sushirijst:

  • Sushirijst
  • Rijstazijn
  • Suiker en zout
  • Optioneel: Kombu (gedroogd zeewier)
  • Optioneel: Mirin (zoete rijstwijn)
(keuken)benodigdheden:
  • Kop of mok (voor de maat)
  • Pan of rijstkoker voor het koken van de rijst
  • Steelpan voor het maken van het azijnmengsel
  • Waskom en zeef
  • Houten rijstspatel  (shamoji)
  • Hangiri
  • Kookwekker
 
Werkwijze, voor 2 a 3 personen:
  1. Meet 2 koppen rijst af en doe deze in de waskom
  2. Was de rijst in koud water totdat het water helder is.
  3. Giet al het water uit de kom, doe dit door de zeef heen zodat rijst die uit de kom valt niet in de afvoer verdwijnt.
  4. Doe de uitgelekte rijst in de pan en giet er koud water bij totdat er ongeveer 1 cm water boven de rijst staat
  5. Plaats de deksel op de pan en laat de rijst 30 minuten weken
  6. Doe na 30 minuten de rijst weer in de zeef en spoel het nog 1 keer
  7. Giet de gewassen rijst terug in de pan en giet hier 2,25 kop koud water bij, doe de deksel op de pan.
LET OP: de deksel mag tijdens de volgende stappen niet van de pan gehaald worden!
  1. Zet de pan op het fornuis (of kookplaat) en begin met het koken van de rijst. Doe dit op hoog vuur (hoge stand kookplaat) totdat de rijst kookt. Je kunt dit zien doordat er belletjes door de ontluchtingsgaatjes of onder de deksel vandaan komen
  2. Zet het vuur vervolgens op de laagste stand en zet de kookwekker op 20 minuten
  3. Controleer na 20 minuten of het water uit de pan verdampt/opgenomen is, hiervoor mag de deksel opgetild worden. Als er nog water in de pan zit laat de rijst dan nog enkele minuten koken. Als het water uit de pan verdwenen is zet het vuur dan uit en laat de rijst met de deksel op de pan nog 15 minuten nastomen (zie stap 10 voor handelingen tijdens deze 15 minuten). doe een droge theedoek onder de deksel zodat de stoom opgenomen wordt.
  4. Terwijl de rijst nastoomt kan het azijnmengsel gemaakt worden
  1. Doe een halve kop rijstazijn in een steelpannetje en voeg hier 2 theelepels zout en een kwart kop suiker aan toe. Je kunt de suiker ook (deels) vervangen door een scheutje Mirin. 
  2. Optioneel kan je een stukje kombu in de pan doen voor de smaak.
  3. Zet het pannetje op laag vuur en blijf tijdens het verhitten roeren totdat alle suiker en zout opgelost is. Het mengsel mag niet koken.
  4. Als alles opgelost is zet je het vuur uit en laat je het mengsel iets afkoelen. Verwijder de kombu pas op het moment dat je het mengsel gaat toevoegen aan de rijst.
  1. Als de rijst 15 minuten gestaan heeft dan doe je de rijst in de hangiri. Spreid de rijst voorzichtig met de houten rijstspatel uit zodat het af kan koelen. Pas op met scheppen, de rijstkorrels mogen niet beschadigen.
  2. Voeg vervolgens het azijnmengsel toe. Doe dit door het mengsel over de spatel te gieten zodat je het mengsel ‘uitwaaiert’ over de rijst. Schep de rijst voorzichtig om zodat het mengsel goed verdeeld wordt.
  3. Laat het geheel afkoelen, schep om de zoveel tijd de rijst voorzichtig om. Om het afkoelproces te versnellen, en om een mooie glans op de korrel te krijgen, koel je de rijst door gebruik te maken van een waaier. Heb je geen waaier dan werkt een stukje karton ook prima.
  4. De rijst is klaar voor gebruik als deze op kamertemperatuur is. Verwerk de rijst direct. Lukt dit niet, dek de rijst dan af met een vochtige theedoek en verwerk de rijst zo snel mogelijk.
Voor stap 6,7,8 en 9 kan je ook gebruik maken van een rijstkoker. 
Doe de rijst in de binnenpan van de rijstkoker en voeg 2 koppen water toe.
Zet de rijstkoker aan, deze slaat automatisch af wanneer de rijst gaat is. Haal de binnenpan uit het apparaat en laat deze 15 minuten staan met een theedoek onder de deksel.
 


Klik hier om deze beschrijving te downloaden.
Klik hier om de beschrijving voor de rijstkoker te downloaden

<< Terug naar pagina 'Hoe maak je sushi'
 

OPHEFFINGSUITVERKOOP - 25% KORTING - Lees verder....

Zelf aan de slag

Hoe maak je sushi
Informatie over sushi
 

Contact

 Frankeneng 114i, 6716 AA  EDE
   0318-210106
   Whatsapp
   info@sushitotaal.nl
   Contactformulier

Telefonisch bereikbaar:
Maandag t/m vrijdag van 
9:00 tot 17:00


Alle bedragen zijn inclusief BTW

Wij maken gebruik van cookies om deze website goed te laten werken en voor analytische doeleinden. Lees meer hierover in onze privacyverklaring
Accepteer geselecteerde cookies