Leg de snijplank, het sushi rolmatje en het mes klaar en vul de kom met water (en doe daar eventueel een scheutje rijstazijn in)
Snij de verse zalm in lange stroken en de snij de avocado in partjes
Pluk een paar blaadjes munt en snij een slablad in stroken
Zet de rijst klaar zodat u deze makkelijk kunt pakken
Leg op een licht vochtig rolmatje een vel rijstpapier. Let op: het vel zal snel aan het matje kleven. U kunt als alternatief het vel op een kunstof snijplank leggen en de rol zonder matje dichtrollen. Dit vereist wat oefening!
Leg op het rijstvel een strookje sla met daarop een de muntblaadjes
Maak de handen licht vochtig in de kom met water en pak een handje rijst.
Spreid de rijst uit over op rijstvel over de sla en de munt. Houdt daarbij twee centimeter vrij bovenaan het blad en zorg ervoor dat de laag niet te dik is. Vuistregel is dat u het rijstvel er doorheen moet kunnen zien.
Leg vervolgens in het midden van de rijst de avocado en de zalm netjes in stroken naast elkaar. Pas op dat u niet teveel neerlegt anders krijgt u de rol niet gesloten.
Schuif uw duimen onder het sushi rolmatje (of onder het rijstvel als u zonder matje werkt) en leg de vingers op de ingrediënten.
Duw met de duimen het sushi rolmatje omhoog over de ingrediënten waarbij u de ingrediënten met de vingers op zijn plaats houdt. Als het matje over de ingrediënten rolt kunt u de vingers weghalen
sluit nu de rol door het matje door te rollen totdat de onderkant van het noriblad de vrije strook aan de bovenkant raakt. Let erop dat u nu niet doorrolt want dan komt het matje klem te zitten in de rol.
Til het matje een klein stukje 'uit de rol' (dit was de onderkant van het matje) en sluit de sushirol door het matje 'door te bewegen'
Druk de rol goed aan
Rol het matje terug, til de sushirol van het matje en leg deze op de snijplank. Let op, de rijstvel kan een beetje kleven aan het matje, doe dit dus voorzichtig!
Verwijder het matje en snij met een zeer scherp mes, welke tussen elke snede licht bevochtigd moet worden, de rol in 8 stukjes en leg deze op de geta of een schaal.
Deze sushi heeft al een zeer uitgesproken smaak van zichzelf, met name door de munt. Voeg alleen wasabi en soja toe als u dit wilt, de sushi kan zonder gegeten worden!